Hoppa till innehåll

BRF Nattvakten i Sollentuna

Underhåll

Det finns flera olika sorters underhåll i en förening, men det som de flesta frågar om är vad man får göra i sin lägenhet. För att förklara det måste vi börja med att fastslå vad inre och yttre underhåll är för något.

Tunan

Brf Nattvakten
Samlingslokal

Om du vill lära dig mer om vår gemensamma lokal, klicka på läs mer för att få information om utrustning och annat.

Inre underhåll

Om man tittar på 13§ i Stadgarna så får man en relativt klar bild över vad som ingår i det inre underhållet.

Men enkelt förklarat: Om du ser dig om i lägenheten, allt du ser har du ansvar för. Sedan finns det vissa saker som föreningen och du delar på och dessa har vi försökt beskriva här nedan. I slutet finns en lista över sådant som t.ex ingår i det inre underhållet.

Väggar och golv

Hela husets betongstomme tillhör föreningen. Färg, tapeter och golvbeklädning är ditt ansvar, väggar inne i lägenheten är ditt ansvar. Se bilden nedan för att förstå skillnaden mellan vilka väggar som tillhör föreningen och vilka som tillhör lägenheten.

 

1 – De bärande väggarna tillhör föreningen.

2 – Icke bärande väggar tillhör lägenheten.

3 – Ytterdörren tillhör lägenheten.

4 – Fönster/balkongdörr tillhör både lägenheten och föreningen. Underhåll på insidan skall den boende stå för, underhållet på utsidan står föreningen för.

 

Ytterdörr
Du kan ha bott i en förening med andra regler för underhållet av ytterdörr men hos oss har ett flertal dörrar bytts ut av den boende själv och därigenom har föreningen olika fabrikat, modeller och nyanser på sina ytterdörrar.  Eftersom likhetsprincip gäller i föreningen kan vi inte underhålla dörrar som kostar olika mycket i renovering och därmed överförs underhållet till den boende. Kontrollera i A-Ö vad som gäller för färgen.

Rör

Om du tittar vidare i lägenheten så finns där ett antal rör, det är kallvatten, varmvatten, värme, avlopp och ventilation. Får du göra vad du vill med dem? Absolut. Så länge du anlitar en fackman och inte gör något som skadar anläggningen.

Var går gränsen mellan föreningsrör och lägenhetens? De som ligger osynligt i betongplattan, golv, väggar etc. tillhör föreningen, det som är synligt, se pilen nedan, tillhör lägenheten.

 

El

Rören som är ingjutna i väggen är föreningens och kablarna är den boendes. Likadant med uttag och belysningsknappar. Alla lampor och vitvaror tillhör lägenheten och den boende.

Fönster

Insidan och underhållet där står den boende för och utsidan står föreningen för. Vad gäller om man pangar en ruta? Föreningen står för den yttre rutan och den boende för den inre.

Brand eller vattenskada

Under arbete/under konstruktion

Yttre underhåll

Yttre underhåll är det som föreningen står för och som du bekostar genom din månadsavgift. Det är resten av fastigheten, dvs markytor och hus.

Oavsett vad som beskrivits här är det alltid stadgarna och tolkningen av dessa som gäller.

Tuna vår gemensamma föreningslokal

Vad roligt att ni är intresserade av att hyra Tuna.

Detta är en lokal som är till för alla att njuta av, och det är viktigt att alla visar hänsyn och respekt mot varandra och lokalen. Genom att följa dessa enkla regler kan vi alla få en trevlig och minnesvärd stund i Tunan. Tänk på att vi är gäster i den här lokalen, och låt oss alla visa vårt ansvar genom att hålla den ren och välmående. Låt oss skapa en plats där vi kan samlas, skratta och ha roligt tillsammans, utan att behöva oroa oss för djur, smuts eller störningar. Så låt oss alla göra vårt bästa för att hålla Tunan en trevlig och välkomnande lokal för alla!

För bordtennis- eller TV/film-kväll

Vi vill påminna er om att den person som skriver på kontraktet måste vara över 18 år och vara närvarande i lokalen under hela tiden. Hyran är 250 kr för 4 timmar.

Utrustning i Tunan:

 • – TV 58 tum.
 • – Stereo/hemmabioanläggning med BluRay/DVD-spelare.
 • – Karaoke utrustning
 • – Projektor för filmvisning, presentationer mm.
  (Om ni vill använda filmprojektorn så måste det meddelas minst 1 vecka innan så vi kan montera upp den.)
 • – Internet är framdraget till stereon så att man kan spela musik i högtalarna från en egen dator/smartphone via t.ex. Spotify.
 • – Internetuppkoppling 100/100 Mbit/s ger möjlighet till sk. LAN-kvällar.
 • – Pingisbord

 

 • Köket innehåller:
 • – Kombinerat kylskåp med frys
 • – Diskmaskin
 • – Kaffe-bryggare (automatisk)
 • – Porslin för 50 personer.
 • – Spis & Ugn
 • – Några kastruller 

Om man vill använda projektor

Om ni vill använda vår filmprojektor så måste det meddelas minst en vecka innan, så att vi kan montera upp den.

Kaffebryggaren är automatisk

Kaffebryggaren är själv påfyllande av vatten, så fyll inte på vatten själv.

Vi vill också påminna om att det får vara max 50 personer i lokalen samtidigt. Vi hoppas att ni kommer att ha en fantastisk kväll hos oss och att ni får mycket glädje av vår lokal.

Innan du släcker lamporna

Det är viktigt att du säkerställer att du har tömt diskmaskinen och diskat använt porslin, glas och bestick innan du lämnar tillbaka nyckeln till Tuna. Se även till att kyl/frys är tomt och att alla sopor har slängts. Var noga med att ta bort tejp och annat som kan ha använts för att fästa dukar på borden. Det är även viktigt att du städar lokalen, köket och toaletterna ordentligt efter dig, dammsuger och torkar golven samt torkar rent borden. Glöm inte att även städa utanför lokalen vid entrén, såsom att ta hand om fimpar. Kom ihåg att alltid släcka alla lampor i lokalen när du är klar. Nyckeln ska återlämnas senast vid sluttiden av din bokning.

SBC tar över förvalttningen från 2023-01-01

Den 2023-01-01 tar SBC över förvaltningen av BRF Nattvakten.

Alla förfrågningar gällande mäklarbilder, fakturor, felanmälan med mera går till Teoge fram tills 2022-12-31

Under december kommer SBC skicka ut fakturorna för första kvartalet, det vill säga för januari, februari och mars. Dessa betalas enligt respektive förfallodatum.

TEOGE

Vår tekniska förvaltare är Teoge Alla frågor som rör fastigheten ska i första hand gå till dem. Om de gör bedömningen att en fråga kräver ett beslut utanför deras ramar så kontaktar de styrelsen.

PARKMAN

Lediga p-platser och garage. Kontakta Parkman om du vill hyra eller avsluta en plats eller har andra synpunkter. 

STYRELSEN

Vill du prata med oss om våra bostäder eller bli med i styrelsen. Vill du fråga vad som gäller i ditt byggärende.