Hoppa till innehåll

BRF Nattvakten i Sollentuna

Vad är en bostadsrätt
och vad innebär det att bo i en sån

Att bo i en bostadsrätt innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening. Detta innebär att man betalar en månadsavgift, som går till att täcka kostnaderna för underhåll, reparationer och driftskostnader för fastigheten. Man är också skyldig att följa föreningens stadgar och regler.

En fördel med att bo i en bostadsrätt är att man har lägre kostnader jämfört med att äga en villa eller en fristående lägenhet. Man behöver inte oroa sig för kostnader för t.ex. markarbeten eller takreparationer, eftersom det är föreningen som ansvarar för detta. Man har också möjlighet att påverka föreningens beslut genom att delta i föreningsstämmor och påverka beslutsfattandet.

En nackdel med att bo i en bostadsrätt kan vara att man inte har samma frihet att göra ändringar i sin lägenhet som man har i en egendom. Det finns oftast begränsningar på vad man får göra med sin lägenhet, t.ex. om man får måla om eller sätta upp nya tapeter. Man måste också ta hänsyn till grannarna och följa föreningens regler för exempelvis ljudnivå och hur man får använda sin lägenhet.

 

Som medlem i BRF är du också skyldig att betala avgifter till föreningen, som används för underhåll och skötsel av fastigheten. Föreningens styrelse består av valda medlemmar som ansvarar för att föreningen fungerar på bästa sätt för alla boende.

Namnet Bostadsrätt betyder att du har köpt rätten att bo i föreningen och styrelsen har godkänt dig som medlem. Du har inte köpt en lägenhet och äger inte en bostad. Vad du har betalat för är en andel i föreningen och rätten att använda/bo i en av föreningens lägenheter. Det är så en BRF fungerar och det finns ingenting konstigt med det.

Bostäderna norr om föreningen
ingår i en samfällighet, vad är skillnaden.

Det finns många olika typer av samfälligheter, men om vi fokuserar på våra grannar norr om BRF:en så är det en samfällighet. Skillnaden är att de äger sin egen del av huset och marken, och kan göra ”nästan” vad de vill med det.

Skillnaden mellan en bostadsrättsförening och en samfällighetsförening är att en bostadsrättsförening äger och förvaltar bostadsrätter, medan en samfällighetsförening äger och förvaltar samfälligheter. En bostadsrättsförening ger medlemmarna rätt att bo i en lägenhet mot att de betalar en avgift för att få vara medlem i föreningen. En samfällighetsförening ger medlemmarna rätt att använda och äga en del av en fastighet, som exempelvis en villa eller en tomt, mot att de betalar en avgift för att få vara medlem i föreningen.

Föredelen att bo i en brf

Utöver att du nu äger en del av fastigheten, inklusive marken och husen, så är det också ditt ansvar att bidra till underhållet av fastigheten och att betala för kostnader såsom vatten, avlopp, sophämtning och andra tjänster. 

Om något går sönder finns det en organisation som ansvarar för att det blir lagat. 

Snöröjning och gräsklippning sköts också av den här organisationen, samt omplantering och andra vårdsysslor. Du har också möjlighet att påverka området och gemenskapen med egna idéer. 

Du är nu medlem i BRF Nattvakten tillsammans med 120 andra bostadsrättsägare och 7 hyresgäster. Sitt inte hemma, utan ta chansen att lära känna dina grannar. Tillsammans kan vi göra det här området till ett trevligt och attraktivt ställe att bo på. Om du har några frågor är du välkommen att ställa dem till styrelsen.

Ditt ansvar som boende i
föreningens bostäder

Som en bostadsrättsboende är du medlem i en bostadsrättsförening (brf) och har viss ansvar för ditt boende. Detta inkluderar att du är ansvarig för golv, väggar och tak i din lägenhet. Du måste också se till att reparera eller byta ut vitvaror när de går sönder. Du har dock inte ansvar för saker utanför din lägenhet, såsom taket och fasaden.

Som boende i en bostadsrätt har man ett antal skyldigheter och ansvar.  Här är några exempel på ansvar och skyldigheter som man kan ha som boende i en bostadsrätt:

  • – Att betala sin månadsavgift till bostadsrättsföreningen i tid. Månadsavgiften består av en avgift för själva bostaden och en avgift för föreningens gemensamma utgifter, såsom underhåll av gemensamma utrymmen och försäkringar.
  • – Att följa de regler och bestämmelser som gäller för bostadsrätten och föreningen. Dessa kan till exempel handla om rökning, djurhållning, ljudnivå och förbud mot att ändra på bostaden utan tillstånd.
  • – Att hålla sin lägenhet i gott skick och se till att den inte står till hinder för övriga boende.
  • – Att delta i föreningens gemensamma beslut och verksamhet.
  • – Att vidta lämpliga åtgärder för att förebygga skador på lägenheten och föreningens gemensamma utrymmen, såsom att stänga av vatten och gas vid lämnande av lägenheten.
  • – Att vid behov anmäla skador och fel till föreningen så att de kan åtgärdas.

Det är viktigt att man som boende i en bostadsrätt är medveten om sina ansvar och skyldigheter och följer dem för att skapa en trivsam och trygg boendemiljö för alla.

Varmt välkommen till Tuna - Festlokal

Vad roligt att ni är intresserade av att hyra Tuna.

Detta är en lokal som är till för alla att njuta av, och det är viktigt att alla visar hänsyn och respekt mot varandra och lokalen. Genom att följa dessa enkla regler kan vi alla få en trevlig och minnesvärd stund i Tunan. Tänk på att vi är gäster i den här lokalen, och låt oss alla visa vårt ansvar genom att hålla den ren och välmående. Låt oss skapa en plats där vi kan samlas, skratta och ha roligt tillsammans, utan att behöva oroa oss för djur, smuts eller störningar. Så låt oss alla göra vårt bästa för att hålla Tunan en trevlig och välkomnande lokal för alla!

För kalas, fester eller TV/film-kväll

Vi vill påminna er om att den person som bokar måste vara över 18 år och ha giltig hemförsäkring. Hyran är 65kr/timme. Bokning minst 2 timmar, lokalen/golvet måste städas efter användning. 

Utrustning i Tunan:

  • TV 58 tum.
  • Stereo/hemmabioanläggning med BluRay/DVD-spelare.
  • Karaoke utrustning
  • Projektor för filmvisning, presentationer mm.
    (Om ni vill använda filmprojektorn så måste det meddelas minst 1 vecka innan så vi kan montera upp den.)
  • Wifi i hela lokalen.
  • Internetuppkoppling 100/100 Mbit/s ger möjlighet till sk. LAN-kvällar. (1000/1000 från och med April 2024)
 
  • Köket innehåller:
  • Kombinerat kylskåp med frys
  • Diskmaskin
  • Kaffebryggare (automatisk)
  • Porslin för 50 personer.
  • Bestick 
  • Koppar och glas 
  • Skålar och serveringsporslin  
  • Spis & Ugn
  • Några kastruller 

Kaffebryggaren är automatisk

Kaffebryggaren är själv påfyllande av vatten, så fyll inte på vatten själv.

Vi vill också påminna om att det får vara max 50 personer i lokalen samtidigt. Vi hoppas att ni kommer att ha en fantastisk kväll hos oss och att ni får mycket glädje av vår lokal.

Innan du släcker lamporna

Det är viktigt att du säkerställer att du har tömt diskmaskinen och diskat använt porslin, glas och bestick innan du lämnar tillbaka nyckeln till Tuna. Se även till att kyl/frys är tomt och att alla sopor har slängts. Var noga med att ta bort tejp och annat som kan ha använts för att fästa dukar på borden. Det är även viktigt att du städar lokalen, köket och toaletterna ordentligt efter dig, dammsuger och torkar golven samt torkar rent borden. Glöm inte att även städa utanför lokalen vid entrén, såsom att ta hand om fimpar. Kom ihåg att alltid släcka alla lampor i lokalen när du är klar. Nyckeln ska återlämnas senast vid sluttiden av din bokning. Alla bord och stolar ska placeras tillbaka i förrådet efter uthyrningen. 

SBC tar över förvalttningen från 2023-01-01

Den 2023-01-01 tar SBC över förvaltningen av BRF Nattvakten.

Alla förfrågningar gällande mäklarbilder, fakturor, felanmälan med mera går till Teoge fram tills 2022-12-31

Under december kommer SBC skicka ut fakturorna för första kvartalet, det vill säga för januari, februari och mars. Dessa betalas enligt respektive förfallodatum.

TEOGE

Vår tekniska förvaltare är Teoge Alla frågor som rör fastigheten ska i första hand gå till dem. Om de gör bedömningen att en fråga kräver ett beslut utanför deras ramar så kontaktar de styrelsen.

PARKMAN

Lediga p-platser och garage. Kontakta Parkman om du vill hyra eller avsluta en plats eller har andra synpunkter. 

STYRELSEN

Vill du prata med oss om våra bostäder eller bli med i styrelsen. Vill du fråga vad som gäller i ditt byggärende.